Gedrag moederdier
Het gedrag van een koe voor de dracht is de periode dat een koe tochtig is dit betekend dat de eiersprong eraan komt en de koe klaar is om gedekt te worden.
De bronst die ook wel eiersprong genoemd word duurt niet zo lang namelijk maar nog geen dag en soms maar elke uren.
Als een koe tochtig is kun je dit zien aan verschillende dingen zoals: andere koeien bespringen, luid en veel loeien, loopt achter andere koeien en mensen aan, likt aan de kling van een andere koe en de koe gaat veel meer activiteiten uitvoeren.
Als je een stappenteller aan de koe vastmaakt (dit kan in pootbandvorm of nekband) kun je bijhouden via de computer wat de activiteiten van een koe zijn dus kun je merken dat de koe meer beweegt dus waarschijnlijk tochtig is.
Ook kun je het merken aan een hoog progesterongehalte in de melk die dan hoger is dan normaal dit werkt iets nauwkeuriger dan de stappentellers omdat dit altijd hoger is tijdens de tocht.
Als de koe drachtig is verandert haar gedrag niet echt tot ongeveer 2 maanden voor de geboorte van het kalf.
Dan word de koe droog gezet die betekend dat de koe niet meer gemolken gaat worden en de hormoon verandering gaat komen, de koe gaat dan minder eten omdat het kalf meer plaats gaat in nemen.
Ze stoppen met het melken van de koe omdat ze dan goed op kracht kan komen voor de aankomende bevalling, ook omdat ze melk dan dikker word en het biest word.
Als de koe in de laatste fase zit voor haar bevalling dus hoog zwanger is kun je ook merken dat die wat onrustiger word en kleine symptomen van tocht zichtbaar worden voor het rijden op andere koeien.
Op de dag van de bevalling eet de koe weinig, is heel onrustig gaat constant liggen en dan weer staan, is gestrest en zonderen zich af als ze nog bij andere koeien staan.
Gedrag kalf
De socialisatie van een kalf gaat bij elk bedrijf anders uit eigen ervaring deden wij er niet veel aan.
Wij haalde als het kalf was opgestaan de kalf weg bij de koe, als het kalf niks heeft gedronken zorgen wij ervoor dat ze met de fles drinken krijgt tot dat ze snapt hoe ze moet drinken.
Na 2 dagen (eigen ervaring) krijgt het dier melk (melkpoeder met water) in een emmer met een speen eraan.
Als je het dier tam wilt maken moet je er elke dag naartoe gaan, tegen hem (haar) praten en hem aaien en knuffelen zodat die aan mensen went.
Omdat de melkkoeien moeten weten hoe ze bij de krachtvoer box moeten komen moet je ze daarnaartoe jagen en zorgen dat ze gaan eten, dit hoef je vaak maar een keer te doen want ze hebben het snel door.
Wanneer koeien voor de eerste keer gemolken moeten worden (kan door handwerk of met een melkmachine) moeten ze dit eerst leren voordat ze weten wat de bedoeling is.
Hier kan je niet zoveel aan doen ze moeten er gewoon even aan wennen als ze vaker zijn gemolken weten ze hoe het werkt en blijven ze rustig staan.
Wanneer koeien gekapt moeten worden zullen ze dit de eerste paar keer niet begrijpen omdat hun been in een onnatuurlijke houding word getrokken om er goed bij te kunnen.
Ze zullen dit nooit fijn en leuk gaan vinden maar ze gaan er wel aan wennen en blijven dan rustiger staan.
Wat ook belangrijk is dat de koeien vanaf het begin van de geboorte leren in de boxen te gaan liggen en niet op de grond.
Veel koeien doen dit zelf als ze dit niet doen kun je ze het leren door ze een aantal keer in de boxen vast te zetten zodat ze uiteindelijk gaan liggen en door gaan hebben dat dit veel lekkerder ligt.
