Huisvesting
Tijdens de bronstcyclus staan de koeien in een gewone groep bij de andere koeien, als ze tochtig worden kun je dat goed zien als ze op andere koeien gaan rijden als ze alleen staan kun je dit niet zien.
Ze staan hier gewoon op roosters waar de poep en plas van de koeien onder is de mestput komt.
Verder kunnen ze drinken uit de waterbak die automatisch aanvult (anders niet bij te houden) en kunnen ze non-stop eten aan het voer hek.
Als er ligboxen in de stal aanwezig zijn kunnen deze verschillen van lengte, breedte en hoogte van de ligstang, ook kan de box vulling verschillend zijn bijvoorbeeld: stro, zaagsel, zand en ook droge mest word wel eens gebruikt, elke koe moet zijn eigen ligbox hebben.
Ook kunnen er matrassen in de boxen liggen voor extra comfort en zo worden de hoef problemen ook minder door dat er minder druk op de poten komt tijdens het opstaan en gaan liggen.
De ligboxen moet minimaal 2x per dag worden schoon gekrapt voor het goed schoonhouden van de uier zodat je minder ontstekingen krijgt en ze makkelijker schoon te maken zijn bij het melken.
Huisvesting tijdens de dracht
Als de koe droog word gezet (ongeveer 2 maanden voor uitgerekende werpdatum) komt de koe afgezonderd te staan zodat die apart gevoerd kan worden dit is gewoon een hok met roosters en een ligbox voor in te liggen, hier zitten geen speciale eisen aan.
Als de koeien gaan bevallen hebben ze een zachte ondergrond nodig zodat ze lekker liggen en de kalfjes zacht vallen als de koeien staand bevallen.
Ook is het makkelijk dat het kalf in het stro ligt zodat het droog word en makkelijker kan opstaan dan op een gladde vloer.
Ook moet je zorgen dat de moeder koe genoeg kan drinken en eten zodat die goed kan aansterken om het kalf voldoende verzorging te geven.
Eisen voor het houden van koeien (biologisch):
- De vloeren vlak zijn, maar niet glad.
- Er in de stallen voldoende daglicht binnen komt.
- Er natuurlijke ventilatie in uw stallen is.
- 50% van het vloeroppervlak dicht is.
- Er voldoende schone en droge ligruimtes zijn, die voldoende zijn ingestrooid met strooisel van natuurlijk materiaal.
- U mag eventueel gangbaar strooisel gebruiken. Als u ook stro gebruikt voor ruwvoer, moet al het stro biologisch zijn.
- U de dieren niet vastzet, tenzij dit voor de veiligheid van een enkel dier voor een zeer beperkte periode nodig is.
- U de stallen en installaties schoonmaakt met water, stoom of reinigingsmiddelen die zijn toegestaan volgens bijlage VII vanVerordening 889/2008.
De huisvesting voor runderen moet aan de volgende aanvullende eisen voldoen om ervoor te zorgen dat de runderen zich op een natuurlijke manier kunnen gedragen:
- Herbivoren moeten voldoende schone en droge ligruimtes hebben die u voldoende heeft ingestrooid.
- Vleeskalveren (ouder dan 1 week) en vleesstieren moet u in groepen houden.
- Op melkveebedrijven mag u kalveren tijdens de zoogperiode in een “iglo” houden.
- Als u stieren ouder dan 1 jaar tijdens het weideseizoen niet weidt, moet u ze een uitloopmogelijkheid geven. Deze uitloop moet minimaal 30 m2 per stier zijn en mag u voor maximaal 75% overkappen.
- U mag runderen niet langer dan één vijfde deel van hun leven binnen afmesten en in ieder geval niet langer dan 3 maanden.
- U mag runderen niet vastmaken aan en touw, zodat ze geen bewegings vrijheid hebben.