Voeding moederdier
Een koe moet een onbeperkt aanbod hebben van een hoog- of laagproductieve rantsoen hebben. Hiernaast krijgen ze ook nog een klein aanbod van krachtvoer, wat per koe wordt geselecteerd qua hoeveelheid en samenstelling.
Een koe kan niet een langere tijd zonder ruwvoer, dan kan ze een tekort aan koper en selenium krijgen. Maar je mag een koe ook niet teveel geven want dan worden ze te vet, wat weer voor problemen kan zorgen. Als richtlijn moet je iedere koe 1 Kg krachtvoer per dagen voeren. Als vervanger van krachtvoer, kan de koe ook maïs krijgen. Helaas heeft dit ook zijn nadelen; als de koe hier teveel van binnen krijgt kan dit verteringsproblemen veroorzaken. Dan krijgt de koe dunne mest en een afname van melkafgifte.
Er zijn veel verschillende samenstellingen van een ruwvoer rantsoen, iedere boer heeft hier een eigen mening over. Het is van groot belang dat de koe de hoofd-voedingsstoffen binnen krijgt zoals hooi, mineralen en ingekuilde maïs. Het is belangrijk dat het voer goed gemixt en kort gesneden wordt zodat het goed te verteren is en dat de koeien niet alleen de lekkere dingen eruit pikken.
Uit ons onderzoek is gebleken dat het belangrijk is om het moederdier 6 weken voor de bevalling een andere voersamenstelling te geven. Hieronder is te lezen waarom dat zo belangrijk is.
Het moederdier krijgt tijdens de laatste weken van de dracht een droogstandrantsoen, hierin zitten bepaalde voedingstoffen zoals; VEM (VoederEenheidMelk) en DVE (DarmVerteerbaarEiwit). Hoe meer VEM er in het voer zit, hoe meer melk een koe produceert. Ook voor de dracht krijgt de koe onbeperkt voer aangeboden. Er moeten extra mineralen en vitaminen aan het voer toegevoegd worden, als ze deze niet binnen krijgen worden ze vet en kan dat problemen veroorzaken tijdens de geboorte. Ook als de koe te rijke voeding krijgt worden de uiers te zwaar en dat kan allerlei problemen veroorzaken. Het is dus heel belangrijk dat je de koe niet te rijk voert. Doordat ze continue gevoerd worden blijft de pens actief en daardoor komen er geen problemen na de geboorte.
Voeding kalf
Het kalf krijgt de eerste 2 dagen 6-10 liter biest (de eerste moedermelk). De biest is erg belangrijk voor het kalf aangezien hier de belangrijke voedingstoffen en antistoffen in zitten.
Tot 80 dagen krijgt het kalf melk met melkpoeder, hooi na 1 week en brok na 3 weken. Daarna krijgen ze tot 120 dagen onbeperkt hooi en brok. Na de 120 dagen gaan ze over op een onbeperkt aanbod van ruwvoer op een hoogproductieve rantsoen.